A menstruáció előtti feszültség kiengedése, a szexuális energia kiegyensúlyozása

Ez a gyakorlatsor beállítja a szexuális energia áramlását a meridiánokban. Felszabadítja a feszültséget a petefészekben és javítja a keringést a medence tájékon. Ez egy kiváló gyakorlatsor férfiak számára is: kiegyensúlyozza a szexuális energiát és jótékony hatással van a prosztatára.
Nők számára feszültséggel és/vagy menstruációval kapcsolatos problémák esetén ajánlott a gyakorlatsort 40 napig minden nap elvégezni. Ez alatt az idő alatt könnyű ételeket kell enni, sok vizet és jógi teát kell inni. A menstruációs havi ciklus egy jelentős hormonális esemény. Az ösztrogén szintek erőteljesen változhatnak. A kémiai szintek változásával az érzelmek is változnak, az agyi féltekék dominanciája, és ezzel együtt a kognitív képességek is változhatnak, egyesek javulnak, mások gyengülnek. Számos nő esetében a menstruációt görcsök és fájdalom kísérik. Néha ezt a túl kevés testgyakorlás és a felgyülemlett feszültség okozza. A mozgás és légzés hiánya megakadályozza, hogy a test beállítsa önmagát. A feszültség gyakran a petefészekben gyülemlik fel és raktározódik el, aminek következtében merevekké és mozdulatlanokká válnak. A petefészkek általában lassú összehúzódási és emelkedési folyamaton mennek keresztül a hónap során. Ha a feszültség túl nagy, ez a mozgás megszakad. A test nem a megfelelő izmokkal és idegekkel próbál kompenzálni, ami fájdalmat és rendellenességeket okoz.

I) Sarokülésben nyújtsd egyenesen hátra a lábad a talajon. Hajolja előre és tedd a homlokod a talajra. Tedd mindkét karod az oldalad mellé, tenyérrel felfelé. Lazítsd el az összes izmod és lazítsd a légzést. Tartsd ki 3 percig. Ezután emelkedje fel lassan belégzés közben. Húzd magad alá mindkét lábad sarokülésbe. Ismételd a másik oldalon szintén 3 percig.

Ez a gyakorlat önmagában egy meditáció. A gyakorlat idejét fokozatosan 11 percre lehet emelni mindkét oldalon.

Ez egy transzállapotot kiváltó meditáció. Az agyalapi mirigyet serkenti és ellazítja a petefészket. Ez a gyakorlat a szemekre is nagyon jó hatással van.

 2) Torok- és nyakmasszázs. Sarokülésben masszírozd finoman az izmaidat a torok és a nyak mindkét oldalán. Végezd hullámzó mozgással a kulcscsonttól kiindulva az állkapocsig ezt a ritmikus nyomást 2 percig.

Ez a gyakorlat a pajzsmirigyre és az ötödik csakrára van kedvező hatással.

 3) Fülmasszírozás. Továbbra is sarokülésben emeld fel mindkét kezed, a tenyerek a fülek felé néznek. Tartsd együtt az ujjaidat. Tartsd a csuklód a füleden, az ujjak hegyesszögben elállnak a koponyától. Masszírozd a füleid és fülcimpáid a tenyereddel. Váltogasd a körkörös és egyenes fel-le masszírozást. Folytasd 2-3 percig. Belégzésre finoman húzd a fülcimpád lefelé, a testtől elfelé. Tartsd ki 10 másodpercig, és lazíts.

Ez a gyakorlat a nyirokrendszert és a keringését serkenti. A fülön olyan meridián pontok vannak, melyek a test minden részét irányítják. Ez a füleken keresztül végzett teljes testmasszázsnak felel meg.

 4) Törzsfordítások. Továbbra is sarokülésben helyezd mindjárt a kezed a hátad alsó részére.  Fűzd össze az ujjaid Vénusz zárba. Tartsd egyenesen a gerinced. Mély belégzés közben fordítsd el a törzsed balra. Kilégzés, és fordulj jobbra. A mozgás viszonylag lassú és teljes. Folytasd 3 percig. Zárásként belégzés, mulabanda, és koncentrálja a gerinc teljes hosszára. Képzeld el, hogy az energia a gerinc közepén felfelé áramlik, megújítja és ellazítja a teljes testet. Kilégzés és lazítás.

Ez a gyakorlat gerinc ágyéki részére van jótékony hatással, és ellazítja a medencét. A kiválasztást is javítja.

 5) Felülések terpeszben. Feküdje a hátadra. Tárd szét a lábad minél szélesebb terpeszbe feszülés mentesen. Fogd meg a vállad a hüvelyujjakkal hátul, a többi ujjal előre. A felkarokat fordítsd úgy, hogy a könyök a talajon pihenjen. Mentálisan vizsgáld meg az összes izmod a testben. Ezután nagyon lassú mozgással, izomról izomra hozd a felső tested fokozatosan előre, míg teljesen ülő helyzetbe kerülsz, majd tedd a homlokod a talajra. Tartsd ki ezt a helyzetet ellazított légzéssel 3 percig. Miközben visszafekszel mély belégzés, majd lazíts.

Fokozatosan emelkedj fel és előre, most a bal térdre. Tartsd ki ezt a pózt 1 percig. Mély belégzés, majd kilégzés 3-szor, ezután belégzésre feküdj vissza. Ismételd ugyanezt a felülést a jobb lábaddal. Tartsd 1 percig. Belégzés és kilégzés háromszor, mélyen. Ezután mély belégzés, miközben visszafekszel.

Ez a gyakorlat az ülőideget és annak mellékágait erősíti. Erősíti a hasat és kiengedi a félelem által keltett feszültséget.

 6) Könyökön és térden járás. Kezdd hason fekve. Emelkedje fel úgy, hogy a kezeden és a térdeden egyensúlyozol. Emeld a sarkad a feneked felé. Hajlítsd az alkarod a kézfejeddel a válladhoz. Emeld a fejed, hogy előre láss. Kezdj így járni, folytasd  3 percig.  Lazíts a hátadon teljesen  1 percig.

Ez a gyakorlat javítja a keringést, jótékony hatással van a szívre és javítja az ásványi anyag tartalom kiegyensúlyozottságát.

 7) Lótusz járás. Ülj teljes lótusz pózban (Tedd a lábfejed a felső combodra, a térdek a talaj közelében). Tedd a kezed a talajra a térded mellé. Hajolj előre a kezedre és lendítsd előre a tested. Ismételd a mozgást úgy, hogy a talaj felett lengj  előre-hátra. Folytasd 3 percig.

Ez a gyakorlat megnyitja a köldökpont energiáját, elmulasztja a fejfájást és ellazítja a nemi szerveket.

 8) Hátsó fekvőtámasz. Ülj egyenesen, előre nyújtott lábbal. Tedd a kezed a talajra hátsó fekvőtámaszban, és emeld fel a csípődet úgy, hogy a tested kiegyenesített hassal egy síkban legyen. Emeld a fejed úgy, hogy előre nézzen. Tartsd a lábad egyenesen és kezdj “járni” a sarkadon és a kezeden. Folytasd 3 percig.

Ez felszabadítja a mentális félelmeket és feszültséget, és megerősíti a hát alsó részét és a csípőt.

 9) Lazítás. Lazulj el teljesen a hátadon. Légy súlytalan, lebegj a kék éterben. Folytasd 15 percig.

Pdf verzióban letölteheted innen.

Élményeidet és tapasztalataidat oszd meg velünk is.
Kellemes gyakorlást!