Nabi Krija a prana-apanaért

Ez a kríja kiegyensúlyozza a pránát és az apanát a harmadik csakrára való összpontosítással a kölödkpontnál, majd a szív központnál. Jótékony hatása van az általános erőnlét, az emésztés, a hasi hangolás, az enyhébb depresszió megszüntetése, valamint a prána kezeken keresztüli gyógyító áramlásának kifejlesztése szempontjából.

1) Életideg nyújtás egyik változata. Ülj a jobb lábadat kiegyenesítve, a bal lábad helyezd a jobb combodra. Ragadd meg a jobb lábad nagylábujját, mindkét hüvelykujjaddal nyomd a nagylábujjad körmét, a mutató és középső ujjaiddal pedig nyomd a lábujjad hátsó párnáját, közben húzd hátra a nagylábujjad. Egyenesítsd ki a gerinced. Nyomd le az állad a mellkasod feletti mélyedésbe. Végezz tűzlégzést. 1-2 percig. Ezután lélegezz be, válts lábat, és folytasd további 1-2 percig. Lélegezz be és lazíts.
Ez a gyakorlat megnyitja a tüdőt, kiegyensúlyozza az aura polaritását, és stimulálja a hipofízist.

2) Fenékrúgás. Feküdj a hátadra, a karokkal a két oldaladon. Húzd fel a térded a mellkasodhoz, és kezdd el a sarkaiddal felváltva rúgni a fenekedet. Lélegezz be miközben felemeled a lábad, és lélegezz ki miközben a fenekedhez érsz. Folytasd 1-3 percig. Belégzés és lazítás.
Ez a gyakorlat segíti az emésztést.

3) Láb felhúzás-kitolás. Maradj a hátadon, emeld fel mindkét lábad 50 cm-re. Lélegezz be, és húzd fel a bal térded a mellkasodhoz. Kilégzés közben nyújtsd ki a bal lábad, és ezzel egyidejűleg húzd a jobb térded a mellkasodhoz, az alsó láb legyen párhuzamos a talajjal. Folytasd ezt a mozgást erőteljes légzéssel 1-3 percig. Lélegezz be és nyújtsd ki minkét lábad. Lélegezz ki és lazíts.
Ez a gyakorlat segíti az emésztést.

4) Fekvőtámasz. Feküdj a hasadra. Helyezd a kezed a vállad alá és emeld meg a tested, míg a könyököd teljesen nyújtott lesz. Támaszkodj a tenyeredre vagy az ujjhegyeidre és a lábfejed felső oldalára. A test a fejtől a lábujjakig egyenes. Tűzlégzés. Végezd 1-3 percig. Lélegezz be és tartsd benn a levegőt egy rövid ideig. Kilégzés, belégzés. Ezután fújd ki a levegőt teljesen, és tartsd kinn rövid ideig. Belégzés és lazítás.
Ez a gyakorlat erősíti a hát alsó részét és serkenti az agyműködést.

5) Nyújtó póz. Feküdj a hátadra, nyomd a gerinced alját a talajba, zárd a lábad, és emeld fel a sarkad valamint a fejed és a vállad 15 cm-re a talajtól. Nézd mereven a lábujjad, a karok kinyújtva a lábujjak felé mutatnak. Lélegezz be ebben a helyzetben, és tartsd ki egy rövid ideig. Kilégzés. Belégzés. Fújd ki teljesen a levegőt, mulabanda. Belégzés és lazítás.
Ez a gyakorlat aktiválja és kiegyensúlyozza a harmadik csakrát, beállítja a köldökpontot és segíti az emésztést.

6) Szívközpont nyitása gyógyításhoz. Ülj könnyű ülésben.

6a) Tárd szét a karod 60 fokos szögben, a talajjal párhuzamosan, mintha valakit meg akarnál ölelni. Terpeszd szét és feszítsd meg az ujjaid. Vegyél néhányszor hosszú, mély levegőt.

6b) Belégzés, szorítsd szorosan ökölbe a kezedet. Lassan helyezd az öklöd a melled közepére, mintha nagy súlyt cipelnél. Ha elérted a mell középpontját, fújd ki a levegőt erőteljesen. Ismételd meg ezt a gyakorlatot 2 vagy 3-szor.

6c) Ezután tárd szét a karod 60 fokra, vagy többre. Feszítsd meg az ujjaid és lélegezz hosszan és mélyen 1 percig.

6d) Ezután hozd lassan a kezed 10 cm-re a mellkasodhoz, a tenyerek nézzenek egymással szembe, az ujjak mutassanak felfelé. Nézd mereven a két tenyered közötti rest. Lélegezz továbbra is hosszan és mélyen, ebben a pozícióban 1-2 percig.

6e) Ezután helyezd egymással szembe a két tenyered a mell középpontjában.  Meditálj a harmadik szemre összpontosítva 1 percig.

6f) Ezután hajolj előre derékból, a homlokod és a tenyered közelítsd a talajhoz. Lazíts ebben a helyzetben 1-2 percig.
Ez a gyakorlat mentális és fizikai összpontosítást tesz lehetővé a kezekben, és megnyitja a szívközpontot.

7) Meditáció. Térj vissza ismét törökülésbe, és meditálj.

8) Mély lazítás.

Ez a gyakorlatsot a Sadhana Guidlines című könyvből származik.

pdf formátumban letöltheted innen.