Mi a Kundalíni Jóga?

Kundalíni jóga Yogi Bhajan tanításai szerint

A Kundalíni Jóga sokkal több mint, fizikai gyakorlatok rendszere. Ez egy erőteljes eszköz, a tudatosság növelésére. A minden emberben jelen lévő teremtő energiát mozgatja meg és felébreszti a tudatosság energiáját, a kundalínit.

Gyakorlása kiegyensúlyozza a mirigyrendszert, erősíti az idegrendszert. Lehetővé teszi, hogy hasznosítsuk az elménk és érzelmeink erejét, hogy irányíthassuk önmagunkat, és ne a gondolataink és az érzelmeink irányítsanak minket. Ez a módszer precízen és tudatosan kombinálja a légzést, kéztartást, szemtartást, mantrákat, testzárakat és testhelyzeteket, így hat a testre, lélekre és elmére.

A Kundalíni Jóga a  hétköznapi embereknek való, olyan embereknek akik a munkába járás napi kihívásaival és stresszhelyzeteivel kell szembenézniük, családot tartanak fenn, gyereket nevelnek. A Kundalíni Jóga mindenkinek való, aki olyan képességet szeretne, amivel a mai kor kihívásaival szemben megállja a helyét.

 

A jógaóra három fő részből áll.

Egy krijával kezdődik. Ez ászanák, azaz gyakorlatok meghatározott sorozata. Minden krijának van egy meghatározott célja például az immunrendszer erősítése, a vesék működésének fokozása, a félelmek leküzdése, a gerinc lazítása, erősítése  vagy a szív megnyitása. A Kundalíni Jógában több száz előre meghatározott krija van.

A jógaóra másik fő eleme a meditáció. A meditáció lehet csöndes légzésmeditáció vagy mantrameditáció. Különböző kéztartások, vizualizációk társulhatnak hozzájuk. A meditációknak is konkrét célja van.

A harmadik elem a relaxáció. Ez lehet a krija és a meditáció között, vagy az óra végén.

 

Honnét származik a Kundalíni Jóga?

Az i.e. V. század környékéről eredeztethető, hindu szent iratok, az Upanisádok is kitérnek a Kundalíni erőre, bár a szájhagyomány útján fennmaradt források még korábbira teszik az erről szóló híradásokat. A Kundalíni jóga titkos tudománya és gyakorlatai évezredeken át szálltak mesterről tanítványra, éppen ezért ezt az irányzatot nem tanították nyilvánosan. Yogi Bhajan elvetve a régi korok titkolózó hagyományát, megtörte a csendet. 1969-ben, 39 évesen érkezett az USA-ba, hogy tanítson és bemutassa a kundalini jógát. Később felesége és gyermekei is követték őt az Egyesült Államokba. Első előadását egy L.A.-i tornateremben tartotta. Akkor még egyetlen tanítványa sem volt, azonban mára már az általa alapított 3HO (Healthy, Happy, Holy Organization) szervezet a világ minden részén tart kundalíni jóga tréningeket, meditációkat és tanítja az egészséges, boldog élet lehetőségeit.