Így jógázz otthon

Kundalíni jógát otthon is nyugodtan gyakorolhatsz. Néhány dolog kell csak hozzá.

  • Kell egy nyugodt sarok, ahol elférsz mozogni,
  • Egy kis idő amikor nem zavar senki.
  • Válaszd ki a kriját és meditációt, amit csinálni szeretnél és tedd elérhető távolságba.
  • Készíts elő kellemes jógázós zenét.
  • Legyen valamilyen időmérő eszközöd is. 
  • Helyezkedj el kényelmesen, jógamatracon, vagy vastagabb pokrócon, vagy bármilyen lehetőleg csúszásmentes enyhén párnázott felületen. Túl puha felület (pl.: ágy) nem alkalmas, mert nem támaszt meg eléggé gyakorlatok közben.
  • Készíts magad mellé egy plédet, vagy meditációs sálat relaxációhoz, egy extra takarót vagy ülőpárnát, hogy kényelmesebben tudj ülni, ha kell.

Az otthoni gyakorlásokat is, az órákhoz hasonlóan, rövid ráhangolódás után az Ádi Mantrával kezdjük: Ong Namo Guru Dev Namo. Azt jelenti: Meghívom a végtelen teremtő tudatot, meghívom az egyetemes tudást. Ezzel segítesz magadnak ráhangolódni a gyakorlásra és kapcsolódsz a tanítók arany láncolatához. Kicsit olyan, mintha a saját virtuális tanárodat hívnád magadhoz. Most te leszel a saját tanárod, neked kell odafigyelni a tartásra, a gyakorlatok helyes és óvatos kivitelezésére. Sohase erőltess egy helyzetet túl, de a kitartásokat ne add fel. Yogi Bhajan kedvenc mondása az volt “Keep up! And you will be kept up.” Ez annyit jelent: Tarts ki, és meg leszel tartva.

Végezd el a kriját legjobb tudásod szerint. Figyelj az időkre, a megadott időket ne lépd át. Ha tudod, hogy kevés időd van gyakorolni, vagy válassz rövid kriját, vagy ha azonos kriját gyakorolsz több napig, rövidítsd az időket arányosan. Ne feledkezz meg a folyadékpótlásról, gyakorlás előtt, után sőt akár közben igyál sokat. Legyen ez valamilyen tiszta folyadék: víz, üres tea.

Relaxációhoz takarózz be, tegyél be kellemes lágy zenét, és valamilyen figyelmeztető jelet, hogy szóljon, amikor ki kell jönnöd belőle. Legjobb, ha a zenéd is épp olyan hosszú, mint a tervezett relaxáció, mert a csönd finoman figyelmeztet és kizökkent.

Meditációhoz nyugodtan hagyd a hátadon a takarót. Ülj jól formálható párnára, vagy ferdére hajtogatott takaróra, hogy könnyebb legyen egyenesen tartani a gerincedet. Meditáció alatt végig figyelj a tartásodra: derekad ne homorodjon, a lapockádnál is legyen egyenes a hátad, ne engedd hogy a vállad előre essen, emeld meg a mellkasod. Az álladat húzd be, de közben az arcod előre nézzen. Tűzd ki a célt, hogy mennyi ideig csinálod a meditációt, és csináld végig.

A gyakorlást zárd három hosszú „Szat Nam”-mal.

Ha a gyakorlással kapcsolatban, a testhelyzetekkel vagy bármivel kérdés merül föl benned, vagy problémád akad, kérd a jógaoktatód tanácsát. Ha valami miatt nem tudod az egyik ászanát kivitelezni, ne add fel, általában van alternatív, könnyített lehetőség is.

Kellemes gyakorlást! Tapasztalataidat, élményeidet oszd meg velünk is!

Hasznosnak érzed az olvasottakat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Egészítsd ki a képet!WordPress CAPTCHA