Alap gerinc krija

A kort a gerinc rugalmasságával mérik. Fiatalnak maradni azt jelenti rugalmasnak maradni. Ez a sorozat szisztematikusan dolgozik a gerincen lentről fölfelé. Mind a 26 gerinccsigolya kap stimulációt, minden csakra kap egy energialöketet. Ettől olyan jó ezt a gyakorlatsort meditáció előtt végezni. Sokan tisztább és gyorsabb gondolkodásról számolnak be miután rendszeresen gyakorolták ezt a kriját. Ebben a gerincfolyadék fokozott keringése játszik nagy szerepet, ami közvetlen kapcsolatban van a jó memóriával.

Kezdő csoportban minden gyakorlat, ami 108 ismétlést ír, csinálható 26-szor. A pihenési időket növeld 1-ről 2 percre.

1. Ülj könnyű ülésben. Két kezeddel fogd meg a lábszáradat, vagy a bokádat. Mély belégzéssel homoríts, emeld meg a mellkasodat (1A). Kilégzéssel domboríts (1B). Tartsd a fejedet egyenesen, ne billegjen. Ismételd 108-szor, aztán belégzés. Pihenj 1 percet.

2. Ülj sarokülésben. Tedd a kezedet a combodra. Homorítsd a gerincedet belégzéskor (2A), domborítsd kilégzéskor (2B). Gondold belégzéskor, hogy “Szat” , kilégzéskor “Nam”. Ismételd 108-szor, aztán pihenj 2 percig.

3. Könnyű ülésben fogd meg a válladat, hüvelykujj hátrafelé nézzen, a többi előre. Belégzéssel fordulj balra, kilégzéssel jobbra. Lélegezz lassan, mélyen. Folytasd 26-szor. Belégzés előrefelé nézve, kilégzés. Pihenj 1 percig.

4. kulcsold az ujjaidat medvemarok fogással a szívközpont előtt (4A). Mozgasd a könyöködet váltakozva föl-le. Lélegezz a mozgással együtt, hosszan, mélyen (4B). folytasd 26-szor, aztán belégzés, kilégzés és húzd a két kezedet, de a fogást tartsd. Pihenj fél percet.

5. Könnyű ülésben ragadd meg a térdedet. Tartsd a könyöködet nyújtva, kezd homorítani és domborítani a felső gerincszakaszt. belégzés előre, kilégzés hátra. ismteld 108-szor, pihenj 1 percet.

6. Vállvonogatás, a két vállat egyszerre. Belégzésre föl, kilégzésre le. végezd kevesebb mint 2 percig. Belégzés és tartsd bent 15 másodpercig, a vállakat erősen húzd fel. Lazítsd a vállad.

7. Lassan körözz a fejeddel 5-ször jobbra, azután 5-ször balra. Belégzés, egyenesedj fel.

8. Medvemarok fogásban hozd a kezedet a torkod szintjére (8A). Belégzés,- gyökérzár. Kilégzés – gyökérzár. Emeld a kezedet a fejed fölé (8B). Belégzés – gyökérzár. Kilégzés – gyökérzár. Ismételd ezt a ciklust még 2-szer.

9. Szat krija: Ülj sarokülésben, a karodat nyújtsd a fejed fölé (9A) Kulcsold az ujjaidat, kivéve a mutatókat, azok mutassanak felfelé (9B)  Mondd, hogy “szat” és húzd be a köldöködet, mondd “Nam” és lazítsd a hasad. Folytasd legalább 3 percig. Aztán belégzés, húzd föl az energiát a gerinc aljától a fejtetődig.

10. Teljes lazítás háton fekve 15 percig.

Kellemes gyakorlást!