A határtalanság megalapozása

Az éteri finom lét birodalmának eléréséhez, ahol természetünktől fogva határtalanok vagyunk, először szilárd alapokat kell teremtenünk a földön. E krija gyakorlásával, mely elsődlegesen a medence területére hat, megépíthetjük ezt az alapot. A meditáció ezután a végtelen birodalmába repít.

Fiziológiai szinten a medence jelenti az alapot, a kiegyensúlyozottság alapját a felső test és az alsó alap számára a földön. A nők medencéje különösen finom, mivel a csontok nem illeszkednek össze, ezért könnyen szétcsúszhatnak. A krónikus rossz beállítás, a feszültség és a rugalmatlanság fizikai és érzelmi szinten jeleníti meg hatásait, isiász, menstruációs zavarok, és a férfiak esetében például impotencia formájában.

1) Gerinccsavarás, váltott irányba. Könnyű ülésben kulcsold össze a kezed a nyakad mögött, a szívvel egy vonalban. A felsőkarod tartsd párhuzamosan a talajjal. Belégzés közben fordulj balra, kilégzés közben fordulj jobbra. Folytasd közepes ütemben 3  percig.

2) Jóga Mudra. Könnyű ülésben kulcsold össze a kezed a hátad mögött, a gerinced aljánál. Végezz tűzlégzést, közben váltogasd a fenti pózt és a jóga mudrát 2 percig. Végezd a mozgást állandó ütemben, a légzéssel összhangban.

3) Hátsó fekvőtámaszban, a fejed ejtsd hátra. Ezután engedd le a feneked a talajra, és emeld fel a fejed egyenesen, egy vonalba a gerinceddel. Állandó ritmusban vátlogass a két pozíció között tűzlégzéssel, 1,5 percig. Ez a gyakorlat növeli a medence tájék erejét és rugalmasságát, és ellazítja a medencét.

4) Varjú guggolásban nyújtsd ki a két karod egyenesen előre, párhuzamosan a talajjal, tenyérrel lefelé. Belégzésre állj fel, kilégzésre guggolj le.  Végezd 26-szor.

5) Törzshajlítás előre. Állj a lábakkal vállszélességben, nyújtsd ki a karod fejed fölé, a tenyerek előre néznek.. Belégzés közben hajolja hátra, amennyire tudsz. Kilégzés közben hajolja előre, és érintsd meg a talajt. Végezd el 26-szor.

 6) Törzsdöntés oldalra. Állj egyenesen és nyújtsd ki a karod a fejed fölé. Belégzésre döntsd a felső tested balra, kilégzésre jobbra. Döntsd a felső tested mindkét oldalra 26-szor. Ezután lazítsd a karod.

 7) Ütemes rúgások. Maradj állva. Tedd a kezed a derekadra, és rúgj váltott lábbal előre, a lábak maradjanak nyújtva. Minden rúgással zengesd a HAR-t, a nyelved hegye érintse a szájpadlásodat az “r” hang rezgetésekor. Rúgj gyorsan, másodpercenként egyet, 3 percig.

A tantrikus “HAR” mantra jól illik hozzá.

8) Meditáció a tizedik kapuhoz:

Határtalanságod megtapasztalásához.

 Ülj könnyű ülésben, a gerinced nyújtsd egyenesre, az állad kissé szorítsd le. Tedd a kezed az öledbe, a tenyereddel felfelé, a jobb tenyered helyezd a balba, a hüvelykujjak párnái összeérnek. Nézz felfelé, összpontosíts a fejed tetejének középpontjára, a tízedik kapura, (korona csakra). Mentálisan zengesd a „HAR HAR” mantrát, miközben a köldökpontot behúzod. Ezután, a köldökpontot behúzva, nyomd a nyelved hegyét a szájpadlásodra, és magadban zengesd a “MUKANDÉ” szót. Koncentrálj mélyen, és merülj el ebben a meditációban, hogy megtapasztald a “Shashra” kisugárzását. Tapasztald meg határtalanságod. Érezd, hogy időn és téren túllépsz, a teljes béke és öröm birodalmába. Végezd 11-31 percig. Singh Kaur Har Har Mukandé mantrája a Crimson sorozatból jól illik ehhez.

Ez a gyakorlatsor a “The Secret Science of Kundalini Yoga” című kiadványból származik.

A kriját letöltheted pdf formátumban innen