Jógára hangolódás, otthon

Hetente egyszer eljárni jógázni könnyű dolog. Az ember rászánja az idejét, odamegy, amint megérkezik már várja a megszokott hangulat, környezet. Megtanul kilépni a napi gondok közül és befelé figyelni. Ott az oktató támogatása is, minden körülmény adott. A neheze ott kezdődik, amikor otthon próbál az ember jógázni. Megtalálta a megfelelő Kundalíni Jóga kriját, meditációt, rászánja az időt is, talán épp nem is zavarják, mégis valahogy nehéz elérni azt a befelé figyelést mint a jógaórán. Itt van néhány módszer, amivel ez könnyebben sikerülni fog. Ezekkel a pranajamákkal és bemelegítő gyakorlatokkal ráhangolhatod az elmédet és a testedet is a jógázásra.

Ülj kényelmes könnyű ülésben, egyenesítsd a gerincedet. Kezdj lélegezni természetesen. Figyeld a tested. haladj végig a figyelmeddel a tagjaidon és érezd meg őket, hogy milyen állapotban vannak épp. Gondolatban simogasd meg őket. Aztán figyeld a légzésed, ahogy a levegő áramlik benned, megcsiklandozza az orrcimpáidat. Lazítsd a hasad. Engedd hogy beleáramoljon a levegő. Legyen a légzésed egyre tudatosabb, töltsd meg a hasad egyre jobban levegővel. Telítsd meg teljesen, aztán fokozatosan engedd, hogy a levegő megtöltse a tüdőd felsőbb részeit is. Minden egyes belégzés egy kicsivel nagyobb, mélyebb legyen mint az előző, a kilégzéskor pedig engedd ki az összes levegőt, préseld ki a maradékot a hasaddal. Ha elérted a teljes jógalégzést lélegezz a következő módon: 5 másodpercig tartson a belégzés, tartsd bent 5 másodpercig, kilégzés 5 másodperc alatt, tartsd kint 5 másodpercig. Használd a teljes tüdődet. Folytasd 2-3 percig. Lazítsd a légzésed. Tedd össze a kezed ima mudrába a mellkasod előtt, vegyél 2-3 egyszerű lassú, mély, légzést, hangolódj rá az Adi Mantrával: zengesd 3-szor Ong Namo Guru Dev Namo.

Kriják előtt szoktunk bemelegítést csinálni. A legnépszerűbb bemelegítés a Szufi Malom, mert ez jól átmozgatja a teljes gerincet és felébreszti az energiákat. Kényelmes könnyű ülésben kezdj körözni a medencéddel, mintha a farkcsontoddal rajzolnál köröket a földre (1 perc). Vidd a figyelmedet a köldöködhöz és rajzolja köldököddel nagy vízszintes köröket, ugyanebbe az irányba. Hangold össze a légzést és a mozgást, belégzés amikor elöl vagy, kilégzés a mikor hátul. Legyen a kilégzés erőteljes, préseld ki a levegőt a hasaddal (1 perc). Továbbra is tartsd az irányt, vidd a figyelmedet a szívedhez és tegyél nagy köröket a mellkasoddal. Mozogjon az egész hátad, homoríts amikor elöl vagy, domboríts amikor hátul és oldalra is görbítsed, nyújtóztasd a gerincedet. Masszírozza át a mozgás a hátadat (1 perc). Lassan állj meg, gyere középre, vegyél néhány mély levegőt és kezd ugyanezt az ellenkező irányba. Végig koncentrál a mozgásra, érezd az izmaidat, figyeld a nyújtózásokat a testedben. Csinálhatsz ezután még néhány napüdvözletet, vagy macska-tehén gyakorlatot, igény szerint.

Most már felkészültél, ráhangolódtál testben és lélekben a jógára. Kellemes gyakorlást!

Kapcsolódó cikk: Így jógázz otthon

Hasznosnak érzed az olvasottakat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Egészítsd ki a képet!WordPress CAPTCHA